archidea
.
MIATEMA.HU

Részletes leírás


I. Általános ismertetés


A miatema.hu fórumrendszer célja, hogy biztosítsa az egy adott témával kapcsolatos, áttekinthető, célirányos kommunikációt, és a Bejegyzések egyszerű visszakereshetőségét, listázását. Az egyes témák körüljárhatóságát segíti, hogy a Bejegyzésekhez -regisztrált felhasználók- képeket, dokumentumokat és linkeket csatolhatnak.

A miatema.hu fórumrendszer különösen alkalmas arra, hogy helyet biztosítson a témák köré felépülő kommunikációhoz szakemberek, közösségek, termékforgalmazók, rendezvényszervezők részére. 

A miatema.hu fórumrendszer működtethető Nyílt (publikus) és Zárt (nem publikus) fórumként is.

II. Alapfogalmak magyarázata

Fejléc - az oldal felső sávja
Fejléckép - a Fejléc alatti kép, mely tartalmazza a fórum nevét is
Menüsorok - Kategória menüsor és az alatta lévő Témakör menüsor
Kategória - Felső menüsor tartalma, a Kategória szó helyén más szó is állhat
Témakör - Alsó sor tartalma, a Témakör szó helyén más szó is állhat
Tartalmi rész - A Menüsor alatti, Bejegyzéseket tartalmazó felület
Téma - A bal oldali mező, aminek tartalma szöveg és kép is lehet (Pl. témaindító kérdés, vitaindító információ, hír, termékleírás, bemutatkozás, stb.), csatolható hozzá kép, dokumentum, vagy link.
Bejegyzés - minden Téma, és az ezekhez kapcsolódó válaszok, Hozzászólások.
Hozzászólás - Témára vagy hozzászólásra írt, vagy ahhoz kapcsolt, jobboldalon megjelenő válasz, hozzászólás.
Címke - angolul "Tag", ami az adott Bejegyzés jellemző szavait tartalmazza.
Kedvenc - Kedveltként kiemelt, azaz csillaggal megjelölt Bejegyzés.
Lábléc - Az alsó sáv, azaz lábléc, ami tartalmazza a Részletes leírást, a Felhasználási Feltételeket, az Adatvédelmi Nyilatkozatpt, az Impresszumot, és a Kapcsolat menüóontot. 


III. Az oldal felépítése

Az oldal Fejléce tartalmazza a Bejelentkezés ikon és a Keresés mezőt, illetve a későbbiekben elhelyezésre kerülő ikonokat (pl. Beállítások, Címkék stb.) A Fejléckép feltöltése opcionális, amennyiben nem kerül feltöltésre, a helyén háttérszín látható. A Fejlécképben jelenik meg a Saját menü, az oldal címe, és további gombok (pl. Új Téma, Új Kérdés, közösségi média "like" ill. "megosztás"). Ezek a rendszer beállításai függvényében láthatók, vagy nem láthatók.
A Saját menü sorában található menüpontok a következők:
- Kedvenceim - Ezzel a gombbal megtekinthetők a Kedvencként kijelölt bejegyzések
- Bejegyzéseim - Ez a gomb az összes saját bejegyzést kilistázza.
- Profilom - Itt módosíthatók a saját adatok, és adhatók meg újabbak (szükség esetén)
- Kilépés gomb
- Belépve: [Felhasználónév] mező

A Fejléckép alatt található a Menüsáv, két menüsorral. A főmenüsor neve alapbeállításban "Kategóriák", az alatta lévő menüsor az alapbeállítás szerint a "Témakörök". A menüsorok megnevezése az adott rendszer beállítása függvényében változhat.
A Tartalmi rész baloldali oszlopában találhatók a Témák (vagy Kérdések, vagy más néven feltöltött indító bejegyzések), a jobboldali oszlopban a Hozzászólások. A nyitólapon a legújabb Témák és Hozzászólások láthatók, és ugyanez a sorrend a Keresés eredménye ablakban is ugyanez az elrendezés. Amennyiben nincs másképpen beállítva, akkor legfelül találhatók a legfrissebb Bejegyzések.

IV. Regisztráció menete

A publikus rendszerekhez a regisztráció nem kötelezeő, de a nem regisztrált felhasználók számára nem érhető el az adott fórum összes funkciója. 
A regisztráció csak a publikus rendszereknél érhető el az adott aldomain oldaláról a "Regisztráció" gomb segítségével (Saját profil ikonra kattintva nyílik meg). Zárt rendszerek esetén a meghívólevél tartalmazza azt a linket, amire kattintva a regisztráció elérhető. 

A nem publikus rendszerek csak a regisztrált felhasználók számára érhetők el. Regisztrációs linkhez csak meghívólevéllel lehet hozzájutni. Egyes rendszereknél -a beállításoktól függően- a publikus, tartalmi információkat nem tartalmazó nyitóoldalon található linkre kattintva is lehet meghívólevelet kérni. 

A regisztrációs űrlap értelemszerűen töltendő ki. A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező. Egyes rendszerek, általában nem publikus fórumok esetén szükség lehet az azonosító kitöltésére. Erre vonatkozóan a meghívólevél, illetve az adott fórum Felhasználási feltételei tartalmaznak részletes információkat. 
A regisztráció feltétele a Felhasználási feltételek elolvasása, megértése és elfogadása.


V. A rendszer használata

Publikus rendszerekben a nem regisztrált látogatók kereshetnek és böngészhetnek a fórumban, írhatnak hozzászólást, továbbá -a beállítástól függően- új kérdést is, de nem írhatnak a hozzászóláshoz Címkéket, nem tölthetnek fel fájlokat, és nem indíthatnak új Témát (a baloldalon). A regisztrált felhasználók számára a rendszer összes funkciója elérhető.

Nem publikus rendszereket csak a regisztrált és bejelentkezett felhasználók használhatják, számukra az összes engedélyezett funkció elérhető.

1.) Új Téma indítása - csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók részére
Az "ÚJ TÉMA" gombra klikkelve megjelenik egy űrlapmező. Először a legördülő menük segítségével beállítandó, hogy az új Téma melyik Kategória, melyik Témakörébe kerüljön. Ezt követően kell a Bejegyzésnek címet adni, majd a téma jellemző Címkéit megadni. A Címkék vesszővel vagy a space gombbal választhatók el. A címkék csak egy kifejezésből állhatnak. Több szóból álló kifejezés szavait alulvonással kell összekötni. Ezt követően kell beírni a Bejegyzés szövegét. 
A Téma bejegyzéshez opcionális jelleggel
 csatolható egy nyitókép is ("Indítókép (nagy méretben jelenik meg):" a szöveg alatt). A Téma bejegyzéshez csatolhatók továbbá linkek, fájlok (kivétel: exe, bat, com kiterjesztésűek) és képek (jpg kiterjesztéssel). A feltölthető fájlok mérete 16 MB-ban van maximálva. A Téma elmentést követően a meghatározott kategória alatt a bal oldalon jelennek meg. A képek a Bejegyzés elmentését követően galéria nézetben tekinthetők meg. Bejelentkezett állapotban a Témák utólag is szerkeszthetők.

2.) Válaszolás Bejegyzésekre
A Témákhoz, és a Válaszokhoz, azaz a Bejegyzésekhez hozzászólni a "Hozzászólok" gombbal lehet.
a) Nem regisztrált (vagy regisztrált, de nem bejelentkezett) Felhasználóknak a hozzászólás írása (a továbbiakban anonim hozzászólás) csak az anonim hozzászólásra vonatkozó külön feltételek elfogadása esetén van lehetősége, a "Hozzászólok" gombra kattintva. Ilyen esetben csak csökkentett lehetőségek állnak rendelkezésre. Anonim hozzászólás esetén, a megjelenő űrlapon meg kell adni az e-mail címet, majd egy Nicknevet. (A rendszer a továbbiakban az adott e-mail címhez az első alkalommal megadott Nicknevet rendeli, ezen változtatni csak regisztráció esetén lehetséges.) 
Az anonim hozzászólás csak szöveget tartalmazhat, nem csatolhatók hozzá Címkék, fájlok (sem képek, sem egyéb dokumentumok), és linkek sem, de ez utóbbiak a természetesen a szövegbe beleírhatók. 
(Az anonim hozzászólás funkció nem publikus fórumok esetében nem elérhető.)

b)  Regisztrált, bejelentkezett felhasználóknak a hozzászólás írása a "Hozzászólok" gombra kattintva történhet. A megjelenő űrlapon megadható a hozzászólás címe, a hozzászólás tartalmára utaló Címkék, és a hozzászólás szövege. A Bejegyzéshez csatolhatók linkek, fájlok (kivétel: exe, bat, com kiterjesztésűek) és képek (jpg kiterjesztéssel). A feltölthető fájlok mérete 16 MB-ban van maximálva. A Hozzászólások elmentést követően a meghatározott kategória alatt a jobb oldalon jelennek meg. A képek a Bejegyzés elmentését követően galéria nézetben tekinthetők meg. Bejelentkezett állapotban a Hozzászólások utólag is szerkeszthetők.

VI. Keresési lehetőségek

A miatema.hu fórumrendszer többfajta keresési lehetőséget biztosít:

1.) Keresés a Fejlécben található Keresés mező kitöltésével. Ez a keresési mód mindenben keres.

2.) Keresés a Fejlécben található Részletes keresés menüben (Nagyító ikon)
a) keresés Mindenben: A Bejegyzések (Témák, Hozzászólások) címében, szövegében és címkéiben keres,
b) keresés Dátum szerint: A Bejegyzések készítésének az időpontja szerint keres, a keresőmezőbe írt kifejezést esetén az adott kifejezésre.
A keresés eredményeként talált Bejegyzések a képernyőn kerülnek kilistázásra, baloldal a Témák, jobboldalt a Hozzászólások illetve Válaszok.
(Ez a funkció opcionális, nem minden fórumban érhető el.)

3.) Címkefelhő: A leggyakrabban használt címkéket jeleníti meg, a kiválasztott címkére klikkelve az adott címkét tartalmazó Bejegyzések kerülnek kilistázásra. Elérhető a Fejlécben található Címke ikonra kattintva. (Ez a funkció opcionális, nem minden fórumban érhető el.) 


VII. További funkciók

Az alábbiakban felsorolt komfortfunkciók csak regisztrált, bejelentkezett Felhasználók számára elérhetők.

1.) Saját profilhoz kapcsolódó funkciók
a) Saját profil szerkesztése - Itt módosítható a jelszó, feltölthető Avatar kép,és beállítható, hogy mikor küldjön a rendszer értesítést. (Értesítés kérhető saját kérdésre írt hozzászólás, és saját hozzászóláshoz érkezett hozzászólás esetén.)
b) Saját Bejegyzések listázása - Ezzel a funkcióval kilistázhatók a Felhasználó által írt Bejegyzések (Témák és Hozzászólások)
c) Kedvencek kijelölése - A Bejegyzések jobb felső sarkában lévő csillag bekapcsolásával jelölhetők ki a kedvenc Bejegyzések
d) Kedvencek nyomtatása - A kedvencként megjelölt Bejegyzéseket listázza (Ez a funkció opcionális, nem minden fórumban érhető el.)

2.) Közösségi médiához való kapcsolódás 
Az AdThis modul, illetve egyes helyeken megjelenő közösségi média ikon segítségével lehet a Bejegyzéseket, az adott közösségi média rendszerében megjeleníteni, illetve értékelni (lájkolni). Ez a funkció csak publikus rendszereknél működik.


VIII. További elemek

1.) TOP-listák
A TOP-listák segítségével gyors áttekintés nyerhető arról, hogy melyek a legnépszerűbb Témakör, Téma és Címke, továbbá mely bejegyzéseket tették a legtöbben kedvenccé. (Ez a funkció opcionális, nem minden fórumban érhető el.)

2.) Címkefelhő
A Címkefelhő, vagy más néven tag-felhő (az angol „tag” szóból képezve) megmutatja a leggyakrabban alkalmazott címkéket. (Ez a funkció opcionális, nem minden fórumban érhető el.)
 
3.) Hirdetések
A rendszer lehetővé teszi hirdetések, bannerek elhelyezését. Ezek különböző helyeken jelennek meg. (Ez a funkció opcionális, nem minden fórumban érhető el.)

v2.2 - 2015.04.06

Help content
Részletes leírás  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat  |  Impresszum  |  Kapcsolat