archidea
.
MIATEMA.HU

TÉMA

Két szomszédos lakás egybenyitása

Besorolás alatt Renani 2018-04-17 10:20
Földszinti lakásunk egyik fala közös egy félemelettel feljebb fekvő lakással, kb. 150 cm a közös rész magassága, mivel az a lakás annyival feljebb van.
Össze lehet-e nyitni a két lakást egy lépcsővel megoldva, vagy a 150 cm olyan kevés, hogy lehetetlen?
A másik lakás alatt a pince közös területe van.
Eddig összesen 2 válasz , ebből 1 közvetlen.
Hozzászólok

Hozzászólások

Hozzászólás

Téma: Két szomszédos lakás egybenyitása admin 2018-04-17 14:46
A nyílászárók kialakítását és méretét az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet) szabályozza:
62. § (1) * A nyílásnak, a nyílászárónak és az üvegfalnak meg kell felelnie az építmény és a helyiség rendeltetési céljának, a tűz-, hő-, zaj- és vagyonvédelem, valamint a biztonságos használat követelményének.
(2) * A nyílászárónak a padlószintről könnyen és veszélymentesen kezelhetőnek kell lennie.
(3) * Az ablaknak, továbbá a tömegtartózkodásra szolgáló helyiség kiürítésre számításba vett ajtaja ajtószárnyának nyitott helyzetben biztonságosan rögzíthetőnek kell lennie.
(4) * Az építményben a gyalogos közlekedés céljára szolgáló falnyílásnak vagy ajtónak alkalmasnak kell lennie a rendeltetésszerű és a biztonságos használatra. A falnyílás vagy ajtó szabad mérete 0,60/1,95 m-nél nem lehet kisebb.

A fentiek alapján az 1,50 m-es magasság nem elegendő nyílászáró kialakításához. Ez nem jelenti azt, hogy a födém megbontásával, vagy a padló mélyítésével ne lehetne összekötni a helyiségeket, de ez már építész és statikus tervezői közreműködést igényel. További szempont, hogy amennyiben a két épületrész külön tűzszakasz, akkor ez is befolyásolja a megoldást, emiatt tűzvédelmi szakértői közreműködésre is szükség lehet.
Help content
Részletes leírás  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat  |  Impresszum  |  Kapcsolat