archidea
.
MIATEMA.HU

Legújabb témák

Besorolás alatt Constantin 2020-03-30 10:55
Tisztelt Szakértő!

Társasházi lakásban lakom és ami 60 évvel ezelőtt épült.
Van lehetőségem a lakást belülről szigeteltetni és ha igen mivel és megéri? Külső szigetelésre jelenleg a háznak nincsen pénze és ezért szeretném ezt a megoldást választani.

MÁS!

Ha a lakógyűlés nem járul hozzá a 33nm3 alatti aljzat szigeteléséhez (saját költségemen végezném) akkor milyen lehetőségek vannak? Hagyományos faparketta van a szobában és a többi helységben járólap van lerakva. Szomszédomnál láttam hogy a kövezet alatt sóder, homok és kavics van lerakva és szeretném felszedetni és leszigeteltetni. Ebben az esetben mi a megoldás? Lakásfelújítás előtt állok ezért kérném a segítségét és a tanácsát.

Köszönettel:

Constantin
Besorolás alatt pasuzu 2018-05-14 12:43
Üdvözlöm!
Tengeri konténerből tervezek házat építeni (2 db 40 és egy 1 db 20 lábas konténerből 1 szinten). Valóban könnyűszerkezetesnek minősül a konténerből épülő ház is? Úgy tudom nem kell külön engedélyeztetni, csak bejelentési kötelezettség vonatkozik rá. Nem tudom milyen alapozás szükséges hozzá, illetve a szigetelés technikai rögzítéséről nem találtam semmilyen információt, hogyan lehetséges. Kívülre kőzetgyapotot szeretnék, de nem tudom hogyan lehet a rögzítését megoldani. Továbbá nem tudom, hogy a nyílászárók rögzítéséhez szükséges-e speciális szakértelem/anyag, tehát kell-e külön szakembert keressek egy vagyonért vagy egy hétköznapi nyílászárós is be tudja építeni?
Besorolás alatt Renani 2018-04-17 10:20
Földszinti lakásunk egyik fala közös egy félemelettel feljebb fekvő lakással, kb. 150 cm a közös rész magassága, mivel az a lakás annyival feljebb van.
Össze lehet-e nyitni a két lakást egy lépcsővel megoldva, vagy a 150 cm olyan kevés, hogy lehetetlen?
A másik lakás alatt a pince közös területe van.
Besorolás alatt benjamin01 2018-04-07 11:18
Tisztelt hölgyem/uram!

Egy 130 m2 családi ház teraszának bővítését illetve beépítését tervezem. A terasz most kb. 7 méter hosszú és 3 méter széles ezt szeretném plusz 3 méterrel a ház hosszáig kibővíteni, erre kerülne egy betoncserepes félnyeregtető és ezt a teraszt végül szeretném beépíteni, a kérdés az hogy építési engedély kell e hozzá, illetve ez a kb. 30-35 m2 bővítést mennyiért lehet megterveztetni?

Válaszát előre is köszönöm!
Besorolás alatt Moondancer 2016-01-31 11:39
Van egy 12 méter utcafronttal rendelkező telkem, az érvényes építési szabályok szerint oldalhatárosan lehet rá építkezni.

A telek adatai:
- rövidebbik oldalak (kelet, nyugat) 12 m
- hosszabbik oldalak (észak, dél) 54 m
- telek esése: az első 1 méteren 1 m, aztán további 4 m egyenletesen a telek végéig

A szabályozás szerint az utcafronttól és délről 5 m-t, északról 1 m-t kell szabadon hagyni. Így a leendő ház szélessége maximum 6 m lehet.
A déli szomszéd épület az utcaszinttől kb 6 m magasságú.

A kérdésem az lenne, hogy önök szerint milyen családi házzat érdemes építeni egy ilyen adottságú telekre?

Elvárásain a következők:
- 100-120 nm alapterület
- 3 háló
- 2 fürdő / 1 fürdő és egy külön WC+mosdó
- kertkapcsolatos nappali


Válaszukat előre is köszönöm.

Legújabb hozzászólások

Köszönöm a választ!
A nyílászárók kialakítását és méretét az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet) szabályozza:
62. § (1) * A nyílásnak, a nyílászárónak és az üvegfalnak meg kell felelnie az építmény és a helyiség rendeltetési céljának, a tűz-, hő-, zaj- és vagyonvédelem, valamint a biztonságos használat követelményének.
(2) * A nyílászárónak a padlószintről könnyen és veszélymentesen kezelhetőnek kell lennie.
(3) * Az ablaknak, továbbá a tömegtartózkodásra szolgáló helyiség kiürítésre számításba vett ajtaja ajtószárnyának nyitott helyzetben biztonságosan rögzíthetőnek kell lennie.
(4) * Az építményben a gyalogos közlekedés céljára szolgáló falnyílásnak vagy ajtónak alkalmasnak kell lennie a rendeltetésszerű és a biztonságos használatra. A falnyílás vagy ajtó szabad mérete 0,60/1,95 m-nél nem lehet kisebb.

A fentiek alapján az 1,50 m-es magasság nem elegendő nyílászáró kialakításához. Ez nem jelenti azt, hogy a födém megbontásával, vagy a padló mélyítésével ne lehetne összekötni a helyiségeket, de ez már építész és statikus tervezői közreműködést igényel. További szempont, hogy amennyiben a két épületrész külön tűzszakasz, akkor ez is befolyásolja a megoldást, emiatt tűzvédelmi szakértői közreműködésre is szükség lehet.
Besorolás alatt » admin 2018-04-17 14:31
Ha ez egy lakás és saját tulajdonban van, akkor a bővítés egyszerű bejelentéssel történik. Az egyszerű bejelentés terv és műleírás mellékleteit építész és statikus tervező készíti. Ezen felül szükség van gépész és elektromos tervezőre, akik leírják, hogy a bővítésnek milyen energetikai vonatkozásai vannak.
Ha a bővítés meghaladja az épület bizonyos %-át, akkor az egész épületre vonatkozóan érvényesíteni kell az energetikai követelményeket, ezt csak előzetes egyeztetés, számítás után lehet meghatározni.
Az építésre, kivitelezésre vonatkozó jogszabályokon túl a helyi építési, településképi előírások is betartandók. Ez általában az önkormányzat honlapjáról letölthető, ha nem akkor az építési osztályon. Mindenképpen érdemes bemenni és előzetesen egyeztetni, mert így a legfrissebb információk is elérhetők (pl. a friss, vagy tervezett változásokról).
Kedves Moondancer!
A javaslatunkhoz fontos lenne tudni, hogy
- hány szintes megoldásban lehet gondolkodni (ez függ a helyi előírásoktól, ha ezek engedik, akkor az Ön igényeitől),
- mekkora a telek beépíthetősége.
Mindkét kérdésre tudnak válaszolni a helyileg illetékes önkormányzat építési osztályán, a cím, illetve a helyrajzi szám alapján.
Kérem, hogy írja meg a lehetséges/tervezett szintszámot, és a beépíthetőséget. Válasza alapján tudunk részletesebben válaszolni kérdésére!
Help content
Részletes leírás  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat  |  Impresszum  |  Kapcsolat